Voorne Verrassend Veelzijdig

Dat is al jarenlang de slogan van de plaatselijke VVV's. Voorne-Putten, het eiland van contrasten. Waar de rust en ruimte ontelbare mogelijkheden geven om allerlei activiteiten te ondernemen. Kom en geniet van de weergaloos mooie natuur, de mooie stranden, de historische dorpjes en oude vestingsteden.

Westvoorne

Westvoorne bestaat uit de kernen Rockanje, Oostvoorne en Tinte en staat bekend om zijn prachtige stranden en natuurgebieden. Op slechts twee kilometer van onze camping ligt het Quakjeswater met zijn lepelaars en aalscholverkolonie. Op de camping kun je de sneeuwwitte lepelaars zien overvliegen met hun kenmerkende platte zwarte snavel. Ze vliegen heen en weer tussen het Quackjeswater en het Breede water in Oostvoorne, waar ook zo'n kolonie huist.

In het duingebied van Voorne stonden ooit van die typische duinboerderijtjes, die deel uitmaakten van het prachtige landschap. De historische vereniging Westvoorne heeft een drietal van die duinhuisjes gered van de ondergang en ondergebracht in een klein, sfeervol openluchtmuseum. Er is niet veel verbeelding nodig om te ervaren hoe het leven daar vroeger aan toe ging. De duinhuisjes liggen pal naast het mooie bezoekerscentrum van het Zuid-Hollands landschap, midden in de duinen. En wist u dat onze duinen meer dan 2/3 van de plantenrijkdom in heel Nederland herbergt? En waarom? Omdat hier geen waterwinning wordt toegepast en de natuur zijn gang kan gaan.

Brielle

Wie kent het verhaal niet van 1 april? Toen Alva Brielle van de Spanjaarden bevrijdde. Het wordt nog elk jaar groots en in stijl gevierd. Brielle heeft heel veel te bieden, het is een vestingstadje, met veel oude historische pandjes, aparte winkeltjes, galeries, terrassen aan het water. Er is altijd wat te beleven.

Als je Brielle benadert dan kan je er niet omheen, de pontificaal aanwezige Sint Catharijnekerk die hoog boven de horizon uittorent. En dan te bedenken dat hij eigenlijk twee keer zo hoog had moeten worden! In het jaar 1572 is stadhouder Willem van Oranje met zijn derde vrouw Charlotte van Bourbon in de Catharijnekerk getrouwd en op deze toren zwaaide Mary Stewart op 11 november 1688 haar man stadhouder Willem Drie uit. De toren kan beklommen worden en dan heb je een fenomenaal uitzicht over Voorne. 

Hellevoetsluis

Vanuit minicamping Wilgenhoek gaat er een prachtig mooi fietspad langs de Quackgorzen zo naar het oude gedeelte van Hellevoetsluis, waar de molen en de vuurtoren de skyline aangeven.Het fietspad geeft geweldig mooie doorkijkjes naar het Haringvliet met zijn vele scheepjes. Als je 's-avonds gaat zijn er gegarandeerd reeën te spotten. Hellevoetsluis kent een groots maritiem verleden. De vestingstad groeide na het jaar 1600 uit tot de belangrijkste oorlogshaven van Nederland. Michiel de Ruyter bezocht Hellevoetsluis dan ook regelmatig om de vloot te inspecteren. Daar is nu het Ruyterhuis nog naar genoemd.

Het is nu vooral in het oude gedeelte een prachtige stad met een mooi pittoresk haventje waar diverse historische schepen liggen die bezocht kunnen worden, o.a. museumschip de Buffel. Er is ook nog een mooie vuurtoren over uit de oudheid, toen de Haringvlietdam de Noordzee nog niet afgesloten had. Het kleine zoetwater strandje van Hellevoetsluis is ook voor mensen die minder goed ter been zijn zeer goed te bereiken, van daaruit heeft u een heel mooi uitzicht over het Haringvliet, met aan de overkant het eiland Goeree. 

 De leukste links naar activiteiten en bezienswaardigheden in de omgeving

Top